NEOT:n vastuullisuusraportti vuodelta 2024 on julkaistu ja se on saatavilla yhtiön verkkosivujen vastuullisuusosiossa. Vastuullisuus on keskeinen osa NEOT Spiritiä, yhtiömme arvopohjaa, ja on läsnä kaikessa toiminnassamme.
Vuonna 2024 NEOT piti kiinni toimitusvarmuuden turvaamisesta, resilienssin vahvistamisesta ja vastuullisuuden edistämisestä. Kuluneen vuoden aikana markkinoilla ei nähty samanlaista volatiliteettia kuin COVID-19-pandemian aikana tai Venäjän hyökkäyssodan alussa. Pandemia ja sitä seuranneet vuodet ovat kuitenkin kiistatta vaikuttaneet toimintaamme ja liiketoimintaympäristöömme. Varautumisen ja toimitusvarmuuden merkitys on entistäkin keskeisemmässä roolissa päivittäisessä toiminnassamme.
Vuoden 2024 kohokohdat
Uusi toimitusjohtaja: Sam Holmberg, aloitti NEOTin uutena toimitusjohtajana lokakuussa.
Sääntelymuutokset: Sopeuduimme uuteen EU:n päästökauppajärjestelmään ETS II:een ja seurasimme vaatimuksia liittyen CSRD-direktiiviin (Corporate Sustainability Reporting Directive).
Työntekijätyytyväisyys ennätystasolla: Olemme ylpeitä siitä, että työntekijätyytyväisyyskyselymme ovat jo vuosia antaneet erinomaisia tuloksia. Vuonna 2024 saavutimme ennätyskorkeat tulokset.
Investoinnit kehittyneeseen teknologiaan maantieliikenteessä: Otimme edistysaskeleita maantiekuljetusten puolella aloittamalla uuden seurantajärjestelmän käyttöönoton kalustossamme. Teknologia parantaa luotettavuutta havaitsemalla tekniset viat ajoissa, vähentää huoltokatkoksia ja lisää kuljetustoiminnan tehokkuutta.
Varautuminen: Geopoliittisen tilanteen vuoksi varautumisen ja toimitusvarmuuden merkitys kasvoi entisestään.
NEOT:n vuoden 2024 vastuullisuusraportti soveltaa Global Reporting Initiativen (GRI) raportointiohjeistusta. Viittaamme raportoinnissa GRI-standardeihin, eikä raportti noudata GRI:n raportointikriteerejä. NEOT:n vastuullisuusraportointi perustuu vapaaehtoisuuteen, ja raportissa esitettyjä tietoja ei ole vahvistettu ulkopuolisen toimijan puolesta.
Terntankin aikarahdattujen alusten uusin tulokas, Tern Vik, on tänään virallisesti nimetty juhlallisessa seremoniassa China Merchants Jinling -telakalla.
Merenkulun aktiivisena toimijana etenkin Itämerellä ja Norjan rannikkoalueilla, pidämme erityisen tärkeänä investointeja laivastoomme ja kestävien kuljetusratkaisujen kehittämistä. Alusten kunto ja ikä vaikuttavat merkittävästi merenkulun ympäristövaikutuksiin, ja siksi olemme jo vuosia panostaneet laivastomme uudistamiseen.
Tern Vik on yksi ensimmäisistä Terntankin uuden Hybrid Solution Plus® -sarjan aluksista, ja se on varustettu uudella purjeavusteisella teknologialla, metanolivalmiilla kaksipolttoaineisilla moottoreilla, hybridiparistojärjestelmällä sekä maasähköliitännällä. Näiden innovaatioiden ansiosta alus vähentää ympäristöpäästöjä merkittävästi. Tämä tekee siitä ensimmäisen säännöllisessä liikenteessä olevan aluksen Itämeren alueella, joka hyödyntää uusiutuvaa energiaa näin kattavasti.
Näiden uusien teknologioiden käyttöönotto vähentää merenkulun hiilijalanjälkeä jopa enemmän kuin sääntelyvaatimukset vaativat. Tämä on merkittävä virstanpylväs matkallamme kohti kestävämpää merenkulkua.
NEOT ja Terntank ovat tehneet menestyksekästä yhteistyötä vuodesta 2013 lähtien. Ensimmäisen vuosikymmenen aikana yhtiöt ovat toteuttaneet uraauurtavia hankkeita muun muassa LNG- ja LBG-käyttöisten alusten parissa.
S-ryhmän ja St1:n omistaman polttoaineiden hankintayhtiö North European Oli Trade Oy:n (NEOT) toimitusjohtajana aloittaa tänään Sam Holmberg. Hänellä on vahva tausta toimialalta muun muassa ExxonMobilin ja Nesteen palveluksessa. Ennen tätä tehtävää hän toimi Neste Oyj:ssä Senior Strategy Advisorin roolissa.
NEOT hankkii ja toimittaa polttoaineita omistajilleen S-ryhmälle ja St1:lle. Yhtiön liikevaihto vuonna 2023 oli 7,4 miljardia euroa ja se toimitti asiakkailleen 6,2 miljardia litraa polttoaineita yli 1700 jakeluasemalle. Yhtiö toimii Suomen lisäksi Ruotsissa ja Norjassa.
”Kiitän yhtiön aiempaa toimitusjohtajaa Petri Appelia menestykkäästä yhtiön luotsaamisesta erityisesti viime vuosien vaativassa toimintaympäristössä, ja toivotan hänelle menestystä alkavalle yrittäjäuralle. Samalla toivotan Sam Holmbergin tervetulleeksi NEOTin osaavaan ja dynaamiseen joukkoon”, sanoo NEOTin hallituksen puheenjohtaja Arttu Laine.
Lisätietoja: Arttu Laine hallituksen puheenjohtaja, NEOT p. 010 76 81011
NEOT:n vastuullisuusraportti vuodelta 2023 on julkaistu ja se on saatavilla yhtiön verkkosivujen vastuullisuusosiossa. Vastuullisuus on keskeinen osa NEOT Spirit:iä, yhtiömme arvopohjaa, ja on läsnä kaikessa toiminnassamme.
NEOT:lle vuosi 2023 oli, markkinoiden geopoliittisen tilanteen epävakaudesta huolimatta, selkeyden vuosi. Euroopan energiamarkkinat sopeutuvat vähitellen Ukrainan sodasta johtuviin merkittäviin muutoksiin ja uuteen tilanteeseen. Epävarmat ulkoiset olosuhteet korostavat tarvetta selkeytää yrityksen asemaa, tavoitteitta ja arvoja. Vuonna 2022, COVID-pandemian ja Euroopassa alkaneen sodan jälkeen, tunnistimme tarpeen selkeyttää näitä yrityksemme peruselementtejä tässä energiamurroksessa. Vuonna 2023 panostimmekin entistä enemmän tähän työhön, ja selkeytimme tarkoitustamme, strategiaamme, arvojamme ja rooliamme luoden näin työntekijöillemme selkeän identiteetin, tarkoituksen ja suunnan johon tukeutua sekä vahvan ymmärryksen tavoitteistamme myös vastuullisuuden osalta.
Vuoden 2023 kohokohdat
Selkeytimme strategiaamme, tarkoitustamme, arvojamme ja rooliamme energiamurroksessa. Parhaiten tämä näkyy uudistetuissa verkkosivuissamme https://www.neot.fi
Päivitimme vastuullisuusstrategiamme viitekehystä uusilla painopistealueilla vuonna 2023. Nämä olennaisuusanalyysin perusteella määritellyt uudet painopistealueet ovat vastuullisuustyömme ydin tulevina vuosina.
Käynnistimme johtamisen periaatteiden kehitysprojektin, tavoitteena tässä oli NEOT Spiritin periaatteiden tuominen osaksi johtamisen periaatteita.
Ylitimme asettamamme terminaalien turvallisuushavaintotavoitteemme reilusti. Panostimme määrätietoisesti terminaalien ennakoiviin turvallisuustoimenpiteisiin. Kattavammat ja analyyttisemmät riskiarvioinnit ovat lisänneet terminaalien yleistä turvallisuutta huomattavasti.
NEOT:n vuoden 2023 vastuullisuusraportti soveltaa Global Reporting Initiativen (GRI) raportointiohjeistusta. Viittaamme raportoinnissa GRI-standardeihin, eikä raportti noudata GRI:n raportointikriteerejä. NEOT:n vastuullisuusraportointi perustuu vapaaehtoisuuteen, ja raportissa esitettyjä tietoja ei ole vahvistettu ulkopuolisen toimijan puolesta.
Vastuullisuus on keskeinen osa NEOT Spirit:iä, yhtiömme arvopohjaa, ja on läsnä kaikessa toiminnassamme. Tiedostamme myös, kuinka tärkeää on, että kerromme työstämme sidosryhmillemme. Vuosittaisessa vastuullisuusraportissamme kerromme tärkeimmistä tapahtumista ja kehitysaskeleista raportointivuoden aikana.
Vastuullisuustyömme keskiössä on pyrkimys jatkuvasti syventää ymmärrystämme toimintamme suorista ja epäsuorista vaikutuksista ihmisiin ja ympäristöön. Vastuullisuusohjelmamme uudelleenarvioimiseksi aloitimme vuonna 2022 olennaisuusanalyysiprosessin. Julkaisemme sen tulokset vuoden 2023 aikana.
“Tavoitteemme olennaisuusanalyysiprojektissa on selvittää toimintamme vaikutukset mahdollisimman perusteellisesti, ja varmistaa, että keskitymme oikeisiin asioihin vastuullisuustyössämme” kertoo NEOT:n vastuullisuus- ja viestintäjohtaja Milla Kaikuluoma.
Vuoden 2022 kohokohdat
Vastuullisuuden ja rahoituksen välistä yhteyttä vahvistettiin sisällyttämällä päivitettyihin valmiusluottoihimme vastuullisuusaiheisia KPI-mittareita.
Kehitimme uusien polttoainetoimittajiemme arviointiprosessia lisäämällä siihen kattavamman vastuullisuusarvioinnin.
Turvallisuussuorituksemme pysyi erinomaisella tasolla, ja investoimme edelleen ennaltaehkäisevään turvallisuuteen logistiikkatoiminnoissamme.
Palkkatasa-arvo toteutuu NEOT:lla erinomaisesti, sillä naisten ja miesten välinen palkkaero suurimmassa henkilöstöryhmässämme (ylemmät toimihenkilöt) on vain 1,3 % miesten hyväksi.
Panostimme edelleen laivausoperaatioidemme ympäristötehokkuuden parantamiseen lisäämällä edistykselliseen aikarahtauslaivastoomme kaksi alusta, jotka voivat käyttää voimanlähteenään perinteisen laivapolttoaineen lisäksi myös nesteytettyä maakaasua. Sovimme myös täysin uuden laivan lisäämisestä laivastoomme vuonna 2025. Uusi laiva pystyy käyttämään polttoaineena metanolia, ja sillä on roottoripurjeet, mikä vähentää sen päästöjä merkittävästi.
NEOT:n vuoden 2022 vastuullisuusraportti soveltaa Global Reporting Initiativen (GRI) raportointiohjeistusta. Viittaamme raportoinnissa GRI-standardeihin, eikä raportti noudata GRI:n raportointikriteerejä. NEOT:n vastuullisuusraportointi perustuu vapaaehtoisuuteen, ja raportissa esitettyjä tietoja ei ole vahvistettu ulkopuolisen toimijan puolesta.
NEOT:n vastuullisuusraportti vuodelta 2021 on julkaistu ja se on saatavilla yhtiön verkkosivujen Vastuullisuus-osiossa osoitteessa www.neot.fi/vastuullisuus. Kyseessä on yhtiömme viides ulkoisille sidosryhmille saatavilla oleva vastuullisuusraportti.
Vuonna 2021 YK:n kestävän kehityksen tavoitteilla (UN Sustainable Development Goals, SDGs) oli yhä merkittävä rooli toiminnassamme. Lisäksi esittelemme raportissamme NEOT Spiritin, jonka tärkeyttä halusimme korostaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi.
”Toisesta Covid-19 vuodesta huolimatta, NEOT onnistui edistämään keskeisiä kehitysprojekteja. Ymmärsimme, että kaikki tiimimme todella ajavat kestävän kehityksen aloitteita yrityksessä eteenpäin, eikä vastuullisuustiimi ole ainoa katalysaattori ja edistä yksin vastuullisuutta NEOT:lla. NEOT Spirit loistaa!” sanoo NEOT:n vastuullisuusjohtaja Chad Edwards.
Esimerkkejä vastuullisuustyöstämme vuonna 2021
Vuonna 2021 linkitimme rahoituksen ja kestävän kehityksen valmiusluottolimiittimme (RCF) kautta. Projektista on kerrottu lisää vastuullisuusraporttimme sivulla 12.
Kehitimme yhä lisää keskeisimpiä hankintasopimuksiamme. Vuoden 2022 hankintasopimuksistamme 77 % sisälsi vastuullisuuden osa-alueita. Voit lukea aiheesta lisää vastuullisuusraporttimme sivuilla 21-22.
Jatkoimme toimintamme läpinäkyvyyttä lisäävien aloitteiden kehittämistä CDP:n (Carbon Disclosure Project) kautta (s. 30), sekä julkaisemalla käyttämiemme biopolttoaineden raaka-ainejakaumat ja tiedot gC02e- vähennyksistä (s. 26) vastuullisuusraportissamme.
NEOT:n vuoden 2021 vastuullisuusraportti noudattaa soveltuvilta osin Global Reporting Initiative (GRI) Standards (2016) -raportointiviitekehyksen periaatteita, mutta ei täytä sen vaatimuksia ”Core” tai ”Comprehensive” -tasolla. Vastuullisuusraportointimme perustuu vapaaehtoisuuteen ja raportin tietoja ei ole varmennettu ulkoisen varmentajan toimesta.
NEOT:n vastuullisuusraportti vuodelta 2020 on julkaistu ja se on saatavilla yhtiön verkkosivujen Vastuullisuus-osiossa osoitteessa www.neot.fi/vastuullisuus. Kyseessä on yhtiömme neljäs ulkoisille sidosryhmille saatavilla oleva vastuullisuusraportti.
Vuonna 2020 Covid-19 vaikutti merkittävästi toimintaamme, mutta keskeisenä kantavana teemana raportissa näkyy yhä jatkuva panostuksemme YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin (UN Sustainable Development Goals, SDGs).
“Olemme olleet erittäin iloisia ketteryydestämme työskennellä tehokkaasti ja tuottavasti, säilyttäen hyvän fiiliksen näinä epätavallisina aikoina. Haastavasta vuodesta huolimatta, pystyimme jatkamaan kehitysprojektejamme YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin liittyen suunnitellusti. Kiitos tavoitteiden saavuttamisesta kuuluu sekä työntekijöillemme että keskeisille sidosryhmillemme, jotka tekivät erityisen hienoa työtä ja auttoivat kehittämään keskeisimpiä ja merkittävimpiä SDG:hin liittyviä tavoitteita eteenpäin”, sanoo NEOT:n vastuullisuusjohtaja Chad Edwards.
Esimerkkejä vastuullisuustyöstämme vuonna 2020
Jatkoimme panostuksia henkilöstömme hyvinvointiin ja kehittämiseen muun muassa vahvistamalla palautekulttuuriamme sekä pilotoimalla henkilökohtaisen henkisen valmennuksen palvelun työntekijöillemme. Henkilöstön hyvinvointiin liittyvistä teemoista on kerrottu lisää vastuullisuusraporttimme sivuilla 13-14.
Kehitimme keskeisimpiä hankintasopimuksiamme. Vuoden 2021 hankintasopimuksistamme 21 % sisälsi uusia vastuullisuuden osa-alueita. Voit lukea aiheesta lisää vastuullisuusraporttimme sivuilla 15-16.
Lanseerasimme sidosryhmillemme anonyymin palautekanavan (SpeakUp-palvelu), jonka kautta pystyy ilmoittamaan toimintaamme liittyvistä väärinkäytöksistä sekä epäeettisestä toiminnasta. Lisätietoa palvelusta on kerrottu vastuullisuusraportin sivulla 16. Sivulta löytyy myös linkki verkkosivuillemme, josta löytyy lisätietoa NEOT:n politiikoista ja periaateista.
NEOT:n vuoden 2020 vastuullisuusraportti noudattaa soveltuvilta osin Global Reporting Initiative (GRI) Standards (2016) -raportointiviitekehyksen periaatteita, mutta ei täytä sen vaatimuksia ´Core´ tai ´Comprehensive´ -tasolla. Vastuullisuusraportointimme perustuu vapaaehtoisuuteen ja raportin tietoja ei ole varmennettu ulkoisen varmentajan toimesta.
NEOT:n vastuullisuusraportti vuodelta 2019 on julkaistu ja se on saatavilla yhtiön verkkosivujen Vastuullisuus-osiossa osoitteessa www.neot.fi/vastuullisuus. Kyseessä on yhtiömme kolmas ulkoisille sidosryhmille saatavilla oleva vastuullisuusraportti.
Vuoden 2019 raportissa toimme YK:n kestävän kehityksen tavoitteet (UN Sustainable Development Goals, SDGs) entistä vahvemmin esille.
”YK:n kestävän kehityksen tavoitteet muodostavat viitekehyksen vastuullisuustyöllemme, minkä vuoksi halusimme niiden olevan myös raportointimme keskiössä. Olemme valinneet vastuullisuustyömme pohjaksi neljä kestävän kehityksen tavoitetta, joihin näemme toiminnallamme olevan eniten vaikutusmahdollisuuksia. Lähestymme kestävän kehityksen tavoitteita oman toimintamme ja toimialamme näkökulmasta ja olemme määritelleet mitä kukin valitsemamme tavoite merkitsee juuri meidän toimintamme kannalta”, sanoo NEOT:n vastuullisuudesta, viestinnästä ja henkilöstön kehittämisestä vastaava johtaja Milla Kaikuluoma.
Esimerkkejä vastuullisuustyöstämme vuonna 2019
Jatkoimme ymmärryksemme kasvattamista toiminnastamme aiheutuvista ihmisoikeusvaikutuksista ja niiden hallintaan liittyvien toimintatapojen kehittämistä. Vuonna 2019 toteutimme yhteistyössä ulkoisen asiantuntijakumppanin kanssa toimintaamme koskevien ihmisoikeusvaikutusten riskikartoituksen. Riskikartoituksesta on kerrottu lisää vastuullisuusraporttimme sivuilla 20-21.
Jatkoimme panostuksia henkilöstömme hyvinvointiin ja kehittämiseen muun muassa tarjoamalla koko henkilöstöllemme kolmen päivän koulutuskokonaisuuden, joka keskittyi vahvistamaan luottamusta työyhteisössä sekä tarjoamaan työkaluja motivaation, positiivisen viestinnän, itsetuntemuksen sekä resilienssitaitojen kehittämiseksi. Koulutuskokonaisuudesta sekä muista henkilöstön hyvinvointiin liittyvistä teemoista on kerrottu vastuullisuusraporttimme sivuilla 18-19.
Pilotoimme Oulun terminaalilla tekoälyratkaisua, jolla pyritään takaamaan lastausten turvallisuus entistä paremmin. Hankkeesta on kerrottu lisää vastuullisuusraportin sivulla 16.
NEOT:n vuoden 2019 vastuullisuusraportti noudattaa soveltuvilta osin Global Reporting Initiative (GRI) Standards (2016) -raportointiviitekehyksen periaatteita, mutta ei täytä sen vaatimuksia ´Core´ tai ´Comprehensive´ -tasolla. Vastuullisuusraportointimme perustuu vapaaehtoisuuteen ja raportin tietoja ei ole varmennettu ulkoisen varmentajan toimesta.
Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry on myöntänyt NEOT:n logistiikkajohtaja Sirpa Saariselle Kultainen Pisara -tunnustuspalkinnon, joka myönnetään pitkästä ja ansiokkaasta työstä Suomen ammattimaisen kuorma-autoliikenteen hyväksi. Palkinto luovutettiin ADR-seminaarissa 7.11.2019. Tunnustus jaettiin tänä vuonna 16. kertaa.
”Olen äärimmäisen iloinen ja otettu tästä tunnustuksesta. NEOT:ssa työskentelemäni lähes 30 vuoden aikana on toteutettu valtava määrä turvallisuutta edistäviä toimenpiteitä. Kultainen Pisara-tunnustuksen nimi on kuitenkin muistutus siitä, että olemme loppujen lopuksi kaikki yksilöinä vain pisara meressä. Yhteistyössä oman tiimin, kuljetusliikkeiden ja eri alojen asiantuntijoiden, lainsäätäjien sekä muiden sidosryhmien kanssa voimme saada aikaan parhaan tuloksen. Kiitos ansiokkaasta työstä kuuluu siis koko NEOT:n logistiikkatiimille sekä kehitystyötä tukeville omistajille, St1:lle ja SOK:lle”, sanoo NEOT:n logistiikkajohtaja Sirpa Saarinen.
Alla aiemmat Kultainen Pisara -tunnustuksen saajat:
2004 Liikenneneuvos Seija Miettinen-Bellevegue, Liikenne- ja viestintäministeriö 2005 Logistiikkapäällikkö Markku Maukkonen, Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry 2006 Toimitusjohtaja Hannu Parvela, Autoliikenteen Työnantajaliitto ALT ry 2007 Ylikonstaapeli Erkki Vikman, Liikkuva Poliisi 2008 Toimitusjohtaja Jarmo Nupponen, Öljyalan keskusliitto 2009 Professori Tuija Viinikka, Turun kauppakorkeakoulu 2010 Asiantuntija Timo Airila, Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry 2011 Toimitusjohtaja Robert Nyman, Suomen Säiliöautoliitto ry 2012 Johtaja Pasi Moisio, Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry 2013 Johtava asiantuntija Anu Häkkinen, Liikenteen turvallisuusvirasto 2014 Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa 2015 Logistiikkapäällikkö Jukka Kataja, Neste Oyj 2016 Ylijohtaja Mirja Noukka, Liikennevirasto 2017 Auto- ja työkonetekniikan professori Mauri Haataja, Oulun Yliopisto 2018 Maakuljetuspoolin valmiuspäällikkö Lasse Otranen, Huoltovarmuuskeskus
NEOT:n Oulun terminaalilla otetaan kuluvan kesän aikana uusi digiloikka, kun lastaamisen turvallisuuden varmistamiseen saadaan avuksi tekoäly. Kesän aikana käyttöönotettavan tekoälyn tarkoituksena on auttaa ehkäisemään tuotesekoitusten syntymistä tunnistamalla videokuvan avulla automaattisesti ja reaaliajassa ajoneuvon lokeroihin kiinnitettyjen lastausvarsien ja lastaussuunnitelman yhteensopivuus.
Kesän aikana toteutettavan pilottiprojektin aikana tekoäly opetetaan tunnistamaan virheelliset lastauskytkennät sekä toimimaan ennaltaehkäisevänä työkaluna lastaustilanteessa. Kuljettaja saa siis apurin varmistamaan toiminnan turvallisuutta!
”Tekoäly on parhaimmillaan juuri tämänkaltaisessa käytössä, jossa sen avulla pystytään välttämään inhimillisistä virheistä aiheutuvia vahinkoja. Kuljettaja siis edelleen vastaa toiminnasta, mutta hänellä on tekoäly turvaamassa selustaa”, kertoo NEOT:n tietohallintojohtaja Miika Leskinen.
Kuljettajat avainasemassa tekoälyn opettamisessa
Tekoäly ei opi itsekseen, vaan sitä on koulutettava. Oulun terminaalilla kuljettajat pääsevätkin opettamaan tekoälylle oikeanlaista lastaustoimintaa lastauspäätteen viereen sijoitettavan helppokäyttöisen tablettisovelluksen avulla. Vaikka tekoälystä saadaankin hyvä apuri lastauksen tehostamiseksi ei tekoäly saavuta ihmisen tietotasoa, vaan kuljettajien tarkkaavaisuus lastaustilanteessa on kriittisen tärkeää myös jatkossa.
”Tietojemme mukaan vastaavanlaista teknologiaa ei ole käytössä muiden yhtiöiden terminaaleilla, joten odotamme innolla pilottihankkeen tuloksia. Mikäli olemme tyytyväisiä tekoälyn avulla kesän aikana saavutettaviin hyötyihin, voidaan Oulussa testattua toimintatapaa laajentaa jatkossa myös muille terminaaleille”, sanoo Miika Leskinen.